Saaremaa käsitööselts

kolmapäev, 15. detsember 2021

Kindanäitus

 

Karja kihelkonna kindad:

"Labakud kooti üleni mustrisse. Pühapäevakinnastel tehti ka suu mustriliseks. Pruudikindad olid sõrmikud, väga peenest lõngast. Lõngaviht pidi olema nii peenike, et ta kitsast rõngast läbi mahuks. Kinda osade nimetused: suu, tükid, pöial, ahendus."

Mustjala kihelkonna kindad:

„Narmastega kindad kudus igaüks endale ise, mitmesuguste kirjadega randmel ja kinda peal. Neid kanti pühapäeviti, kirikuehted olid!“

 

Leekrätik.

Mustjala rahvariiete juurde kuuluv leegirätik  on väga omanäoline kudum, mille sarnaseid saaremaa teistes kihelkondades ei leidu. Need kaarjad  pitsilised rätikud kooti kas punasest või valgest lõngast. Rätik ei kootud mitte ühes tükis vaid alustati keskosaga. Peenekirjalises pitsilises koes kooti kolmnurkne keskosa, kusjuures mustrid olid väga erinevad. Ehk kudus iga meister oma mustrit. Keskosale kooti värviliste triipudega äärekiri. Kõige otsa pandi kaunistuseks veel pikad narmad ja sidumiseks sõltused.   Leekrätte kanti särgi laia krae all kas sõlega kinnitatult või sõltustega seotult. Talvel kanti leekrätti kasuka või kuue peal. 

Nüüd saab kõike seda ilu, mida kindakudumise koolitusel õpiti, näha Kuressaare Ametikooli Disainimajaka näitusel, mis on avatud kuni 5. jaanuarini 2022.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar