Saaremaa käsitööselts

esmaspäev, 6. detsember 2021

Saaremaa kindad

KadakMari MTÜ on seadnud endale eesmärgi uurida pärandkultuuri ja hoida seda elujõulisena Saaremaal.

Oma tegevusega viime ellu Eesti kultuuripoliitika eesmärki, mis on kujundada loovust väärtustav ühiskond, hoides ja edendades eesti rahvuslikku identiteeti, uurides, talletades ja kandes edasi kultuurimälu ning luues soodsad tingimused elujõulise, avatud ja mitmekesise kultuuriruumi arenguks ning kultuuris osalemiseks.

Käsitööselts KadakMari panustab oma tegevusega ka Saaremaa valla arengukava toimimisse. Sest on ju ka Saaremaa valla arengukavas öeldud, et: "Rahvakultuur loob võimalused eri kultuurivaldkondade järelkasvuks ja innustab inimesi aktiivselt kultuuriprotsessides osalema. Kohalike kihelkondade pärand, rahvariided, tantsud, laulud ja tõekspidamised on osa kultuurist, mida toetab ja väärtustab ka ühtse Saaremaa valla visioon."

Seega Eesti Kultuurkapitali ja Saaremaa valla toel koolitasime Saaremaa käsitöölisi, käsitööõpetajaid ja ringide juhendajaid kuduma traditsioonilisi Saaremaa erinevate kihelkondade kindaid.


Kuna osalejad olid erinevatest kihelkondadest, siis kooti nii labakuid kui sõrmikuid, kirikindaid ja pitskindaid. Kokku saime suure koguse kenasid pärandoskuste järgi kootud kindaid.


Peale kinnaste said osalejad õppida ka leekrätikuid kuduma. Leekrätik on Saaremaal nagu pitssall Haapsalus. See on meie oma, kena pitsiline õlakate. Loodetavasti saame neid nüüd rohkem ka inimeste seljas näha.

Koolitusel valminud kindaid ja leekrätikuid näeb õige varsti Kuressaare Ametikooli Disainimajaks näitusel!


Täname:



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar